11. září 2015

Jak na nitě a na provázky? - 2. část


V první části jsme si ukázali, jak vyrobit rámeček na špulky. Zde je pokračování, ve kterém se dozvíte, jak si vyrobit ramínko, ozdobný háček na zeď a kroužek na špulky a stuhy.



POTŘEBUJEME: 

  • železný drát o průměru 1,6 mm
  • kleště (štípací, ploché, kulaté)
  • hadřík 
  • a trošku zručnosti



Nejdříve si dráty hadříkem očistíme a několikrát je protáhneme přes hadřík nebo je promneme mezi prsty. Budou tak pružnější a tvárnější.


RAMÍNKO

Toto ramínko se hodí na klubíčka, malé špulky a provázky. Promyslíme si, jak veliké ramínko chceme mít a jak velké provázky a špulky na něj budeme navlékat.

 



Ramínko budeme vyrábět ze silnějšího drátu o průměru 1,6 mm.



Na jednom konci drátu uděláme pomocí kulatých kleští malé očko a drát zatočíme do obloučku, který bude sloužit k zavěšení ramínka.

Pěkný kulatý tvar háčku docílíme například obmotáním trubky nebo silnější fixy. Vytvarujeme ramínko trojúhelníkového tvaru a v rozích ramínka uděláme malé smyčky.

Na druhém konci drátu uděláme pootevřené očko, a drát pod horním úchytem ramínka zahákneme. Provázky a špulky s motouzy tak jednoduše na ramínko navlékneme.

Konce provázku provlékneme do boční smyčky, abychom je příště nehledali.



Tip: Ramínko můžete udělat i „vícepatrové“. Do spodních oček připevněte pomocí pootevřených oček hrazdičku na další provázek.




 

KROUŽEK na špulky a stuhy

Kroužek na špulky je také udělaný z jednoho kusu drátu. Jeho výroba je velice jednoduchá, podívejte se na nákres pod obrázkem.


Nejprve uděláme pomocí kulatých kleští na konci drátu malé očko a vytvarujeme horní háček k zavěšení kroužku. Pod háčkem stočíme drát kolmo do malého uzavřeného očka.


Potom vytvarujeme větší kruh a na jeho konci uděláme malé očko a část konce kolmo zatočíme do tvaru „U“. Tuto část zahákneme za malé kolmé očko pod vrchním úchytem kroužku, a tím kroužek uzavřeme. Na kroužek lze volným koncem navlékat různé špulky, pásky a stočené stuhy.



OZDOBNÝ HÁČEK NA ZEĎ

Na provázky a špulky lze také vyrobit tento ozdobný háček na zeď. Zvolila jsem jednoduchý tvar srdce s ozdobnými kroužky.  Háček je také udělaný z jednoho kusu drátu.



Háček budeme tvarovat podle obrázku.

Obrázek: Schéma ozdobného háčku

  1. Nejprve uděláme kleštěmi na konci drátu malé očko (žlutě označená část). Drát zatočíme do dlouhého obloučku a necháme si delší kus drátu, na který budeme navlékat špulky. Potom drát zatočíme do malé smyčky, která bude sloužit k zavěšení háčku.

  2.  Pokračujeme podle zelené barvy. Vytvarujeme polovinu věšáku do tvaru srdce s ozdobnými obloučky. Obloučky se dobře tvarují pomocí kulatých kleští. V dolní části drátem 2x obmotáme svislý rovný drát (označený žlutě)a dotvarujeme druhou polovinu věšáku.

  3. Dále pokračujeme podle oranžové barvy.V horní části věšáku, kde se nám obě strany setkají, dvakrát omotáme horní smyčku, volný konec drátu ohneme a zahákneme za svislý konec drátu. Na konci uděláme zase malé očko, abychom začistili ostrý konec drátu.
    



Tip: Ozdobné háčky si pověste na zeď nebo na dvířka skřínky, abyste je měli vždy po ruce.


Železný drát může ve vlhkém prostředí chytit patinu. Před korozí jej ochráníme tak, že ho natřeme olejem a otřeme hadříkem.


Článek s návodem vyšel v Receptáři č. 10/2014 na str. 70 - 71.


A na webu: http://www.ireceptar.cz/rucni-prace/dekorace/hacky-krouzky-a-vesaky-na-nite-spulky-stuhy-a-provazky/


Děkuji za respektování autorských práv.

Žádné komentáře:

Okomentovat