1. prosince 2014

MANKALA - stará desková hra - návod a pravidla hry


Mankalové hry jsou známé už po staletí a hrají je lidé po celém světě a říká se jim různě -  Mankala, Kalaha, Oware, Awale, Bao, Toguz kumalak, Omweso, Congkak, wari, nsolo, pallankuli aj. Označení mankala vzniklo odvozením od arabského slova  naquala – pohybovat se, přemisťovat.

Hrací desky se našly ve vykopávkách v Egyptě, v Asii i v Africe. Hráči používají hrací desky vyřezávané ze dřeva, ze slonoviny, vytesané do kamene, vyrobené z vypálené hlíny, a v dnešní „moderní" době i vyrobené z plastu.

http://christianals.com/wp/wp-content/uploads/2012/06/southsudan008.jpg

Hrací desky jsou jednoduché i složitě zdobené, vyřezávané do tvarů lodiček, panáčků a zvířat (želva, krokodýl, ryby apod). Jako hrací žetony se používají kamínky, kuličky, korálky, různá semínka, fazole, mušle kauri, lastury, zrnka kávy, pistáciové oříšky a jiné.


http://fritzdooley.com/mancala/

Hru lze ale hrát i v přírodě. Například Masajové si vyhloubí důlky do hlíny či do písku a hrají ji s kamínky přímo na zemi. Základní princip mankalových her je přemisťování hracích kamenů mezi důlky a existuje mnoho pravidel a variant pro jejich hraní. Liší se počet důlků a kuliček a způsob ukončení hry.



Pokud si Mankalu chcete také zkusit zahrát, vybrala jsem jednu z variant, která patří k nejběžnějším a nejhranějším. Hra je pro dva hráče.

*******

PRAVIDLA HRY

 

Desková hra, 48 hracích kamenů. (Oba hráči používají stejné hrací kameny). Účelem hry je nasbírat větší počet kamenů a zabránit tak spoluhráči v tahu.



Každý hráč má na hrací desce svou pokladnici a nalevo od ní šest svých důlků.

Nejprve rozmístíme kameny na hrací desku. Do každého z šesti důlků umístíme 4 kameny.

Důlky na krajích, které nám budou sloužit jako pokladnice pro nasbírané vyhrané kameny, vynecháme.
  

Na začátku hry se domluvíme nebo losem vybereme, který hráč bude hrát první.

Hra začíná tak, že hráč, který je na tahu, vybere všechny kameny z jednoho (libovolného) ze svých šesti důlku, a rozmístí je směrem doprava proti směru hodinových ručiček do dalších důlků po jednom kameni (žádný důlek nesmí vynechat). Kameny vkládá do svých důlků, do své pokladnice, do důlků protihráče, ale protihráčovu pokladnici vynechává.


Výhra kamenů při tahu hráče je ovlivněna tím, kam umístí poslední rozdělovaný kámen.
(Obrázky pro příklady tahů jsou ilustrační – bílou barvou jsou označeny kameny, které rozdělujeme, červeně označené kameny znázorňují rozmístění těchto kamenů)

1.    Pokud hráč vloží poslední kámen do své pokladnice, hraje ještě jednou. Toto lze hrát opakovaně. (obr. 1. varianta)





2.    Pokud hráč vloží poslední kámen do soupeřova důlku, ve kterém bude po vložení kamene sudý počet kamenů, vybere všechny tyto kameny z důlku a dá si je do své pokladnice. (obr. 2. varianta)




3.    Pokud hráč vloží poslední kámen do svého prázdného důlku, vybere všechny soupeřovy kameny z protějšího důlku a dá si je i se svým kamenem do své pokladnice. (obr. 3.varianta)




Na příkladě 4 (4.varianta) je znázorněno, že pokud má hráč více kamenů, vkládá je do svých důlků, do své pokladnice, do důlků protihráče, ale protihráčovu pokladnici vynechává, a pokračuje v jejich rozdělování do svých důlků.




Jelikož poslední rozdělovaný kámen hráč vložil do svého prázdného důlku, vybere všechny soupeřovy kameny z protějšího důlku a dá si je i se svým kamenem do své pokladnice, jako tomu bylo u pravidla č. 3.

Hra končí, když má hráč, který je na tahu, prázdné důlky. Vyhrává ten, kdo má na konci hry nejvíce hracích kamenů. Hráč, kterému na konci hry v jeho důlcích kameny zbyly, si je také připočítává.
Hru lze ukončit dříve, když některý z hráčů získá do své pokladnice více jak polovinu hracích kamenů.


TIP: Pokud jste pravidla zvládli, můžete zkusit hru se 72 kameny, kdy na začátku rozdělíme do důlků po 6 kamenech.


Více informací a různé verze hraní mankalových her najdete například v knize Miloše Zapletala Velká kniha deskových her nebo na stránkách České federaci mankalových her www.mankala.cz
a http://mankala.sweb.cz 

*******

Hru lze zakoupit v obchodech s deskovými hrami a v některých hračkářstvích. Pěkné mankalové hrací desky seženete i v obchodech s exotickými doplňky a uměleckými artefakty.

Pokud hru nevlastníte, můžete si ji s troškou šikovností vyrobit z plstě. "Měkkou" variantu jsem zvolila záměrně, aby se hra dala lehce přenášet. Můžete si ji tak lehce sbalit a hrát i na cestách.



VÝROBA HRY

Potřebujeme:  


  • Plst (filc) ve třech různých barvách, my jsme použili tyto barvy:
  1. Plst - hnědá barva – tloušťka 2 mm, dva kusy v rozměru 30 x 50 cm,
  2. Plst - žlutá barva – tloušťka 0,9 mm, v rozměru asi 35 x 20 cm,
  3. Plst - oranžová barva – tloušťka 0,9 mm, dva kusy, každý v rozměru asi 8 x 12 cm

  • Barevné bavlnky/nebo silnější nitě
  • nůžky
  • špendlíky
  • krejčovská křída
  • jako hrací kameny použijeme 48 větších korálků nebo kuličky

MANKALA - stará desková hra - návod a pravidla hry


Nejprve si připravíme dva stejně velké kusy silnější hnědé plsti v rozměru asi 30 x 50 cm a dáme je přesně na sebe.


MANKALA - stará desková hra - návod a pravidla hry


Na vrchní hnědou plst nakreslíme krejčovskou křídou náčrtek herního plánu – obrys hry ve tvaru lodičky, 12 důlků a dvě pokladnice(viz šablona).


MANKALA - stará desková hra - návod a pravidla hry


Opatrně vystřihneme ve vrchní vrstvě nůžkami otvory pro důlky a pokladnice. Vystřižené otvory pro důlky podložíme žlutou plstí a otvory pokladnice oranžovou plstí. Máme tedy dvě velké hnědé plsti, mezi kterými jsou vloženy oranžová a žlutá plst. Všechny tři vrstvy plstěné části k sobě přišpendlíme a postupně je bude k sobě přišívat bavlnkami.

MANKALA - stará desková hra - návod a pravidla hry

Nejprve prošijeme bavlnkou středovou čáru a obvod lodičky. Vystřižené otvory pro důlky a pokladnice bavlnkou obšijeme.

MANKALA - stará desková hra - návod a pravidla hry


MANKALA - stará desková hra - návod a pravidla hry


MANKALA - stará desková hra - návod a pravidla hry

Okraje otvorů by měly být vyšší, aby se nám z nich při hře korálky nekutálely.


TIP: Jako hrací kameny můžeme použít kamínky, kuličky, fazole….


Pokud chcete hru hrát v přírodě, vyhrabte si důlky do hlíny nebo pískoviště, nebo si namalujte plán hry na chodník, a jako hrací kameny použijte kamínky.


Článek vyšel v letním Speciálu Receptáře  2014 - Letní inspirace.
  
Děkuji za respektování autorských práv.


*******

K článku jsem kromě mých obrázku také použila obrázky a fotografie, které nejsou moje a které se dají najít běžně na internetu po zadání hesla "Mankala", "Kalaha" nebo "Oware"...

Žádné komentáře:

Okomentovat